Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΣΙΠΣ

Στο Ρ/Φ Σταθμό 9,84

Στις 8 Ιουλίου  11.00 π.μ.

Δημοσιογράφος:  Κύριε Σταθόπουλε υπάρχουν αρκετοί Γονείς, οι οποίοι καταγγέλουν ιδιοκτήτες ιδιωτικών Π.Σ. γιατί τους ζητάνε επιπλέον χρήματα απο το «voucher».Τι απαντάτε εσείς;

Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΣ: Ακούστεμε. Μια καταγγελία χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να απαντηθεί. Όπως γνωρίζουμε το πρόγραμμα αγοράζει συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ  προβλέπει για τις προαιρετικές, αφού ενημερωθεί ο γονιός και εφ΄ όσον τις επιλέξει, θα πρέπει να τις πληρώσει ο ίδιος.

Όμως με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας θέλω να σας δώσω κάποιες πληροφορίες. «Η Πολιτεία έλαβε μια απόφαση που είναι πρωτόγνωρη.» Προτείνω στους αγαπημένους μας εξωτερικούς συνεργάτες που είναι και λέγονται Γονείς να δείξουν αρχικά ψυχραιμία. Να δούν τα θετικά της απόφασης και να συνεργαστούν δίχως γκρίνιες, αντιπαραθέσεις και μιζέρια.

Επίσης προτείνω να αφήσουν κατά μέρος τη νοοτροπία των « παράλογων απαιτήσεων», να μελετήσουν όταν κυκλοφορήσουν τα τελικά κείμενα, τις παροχές που «αγοράζει» το πρόγραμμα και στη συνέχεια να κάνουν έρευνα στην περιοχή τους, ώστε να γνωρίσουν απο κοντά τις Δομές, Ιδιωτικές και Δημοτικές, πως λειτουργούν πριν αποφασίσουν που θα εμπιστευθούν το σπλάχνο τους.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκες και επιθυμίες. Οι μανούλες όμως θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις επιθυμίες όταν δεν μπορούν αντικειμενικά να τις καλύψουν και να δουν που και πως θα καλύψουν τις ανάγκες τους κι αυτό να το κάνουν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.

Δηλαδή δεν πρέπει να απαιτούν και να διεκδικούν παροχές , οι οποίες είναι προαιρετικές και να απαιτούν να τις πάρουν δίχως να βάζουν το χέρι στη τσέπη τους. Πρέπει οι Γονείς να καταλάβουν οτι

«Η διαπαιδαγώγηση στην Προσχολική ηλικία είναι επένδυση»

Με το δεδομένο αυτό οι ιδιωτικές Δομές χρόνια τώρα, απο τη δεκαετία του 1980 ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε προγράμματα τα οποία μπολιάζουν τα παιδιά ολιστικά, σε όλους τους τομείς ανάπτυξης ανάλογα πάντα με την ηλικία τους, προκειμένου να προσφέρουν κάτι περισσότερο και ποιοτικότερο. Αυτό έχει ένα κάποιο κόστος. Αν κάποιος γονιός δεν μπορεί να το καλύψει δεν δικαιούται να το απαιτεί.

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει οτι άλλα παιδιά θα κάνουν κάποια προγράμματα και άλλα όχι;

Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΣ:Η θεωρία, η οποία γίνεται και καταγγελία, ότι θα έχουμε διαπαιδαγώγηση δύο ταχυτήτων είναι λάθος αντίληψη και καλά θα κάνουν οι γονείς να αποφεύγουν τέτοιες επιπόλαιες ερμηνείες. Οι Γονείς , όπως τονίσαμε, έχουν ένα δικαίωμα «voucher» ή «Αξία τοποθέτησης» ή «Επιταγή αγωγής», όπως το λέμε εμείς, όπως και να το πείς το ίδιο σημαίνει.

Εμείς αυτό το έχουμε πάγιο αίτημα απο το 1989 και ζητούσαμε να καθιερωθεί γιατί πιστεύουμε ότι οι Γονείς το δικαιούνται. Με αυτό στο χέρι οι Γονείς έχουν το δικαίωμα να αξιολογήσουν και να επιλέξουν  κάποια Δομή με παιδαγωγικά κριτήρια.

Δημοσιογράφος: Πως οι γονείς θα γνωρίσουν ποιά είναι τα σωστά παιδαγωγικά κριτήρια;

Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΣ:Αυτά τα κριτήρια θα πορούν να τα βρούν απο την επόμενη Τρίτη στο siteτης Ομοσπονδίας, το οποίο είναι : www.posips.com. Σ΄αυτό θα βρούν όλες τις ιδιωτικές Δομές και στις 13 Περιφέρειεςπου συμμετέχουν στο πρόγραμμα και επιπλέον τον κώδικα δεοντολογίας, τον οδηγό: «Πως διαλέγω παιδικό σταθμό» και πολλές άλλες πληροφορίες που ίσως τους ενδιαφέρουν κι αν δεν βρουν κάτι να μας γράψουν στο e-mai: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.κι εμείς θα φροντίσουμε να τους ενημερώσουμε.

Θέλουμελοιπόν να τους παρακαλέσουμε να συνεργαστούν με τις Ιδιωτικές Δομές που θα επιλέξουν και είμαστε σίγουροι ότι εκτός των άλλων το ένστικτό τους θα τους οδηγήσει. Ας αφήσουμε στο περιθώριο την γκρίνια και τη λάσπη που κάποιοι γονείς πολύ εύκολα ρίχνουν ερμηνεύοντας προθέσεις και ας σταθούμε στα θετικά της απόφασης ακόμη και με κάποια λάθη θα τα σημειώσουμε και θα έχουμε το χρόνο να διορθώσουμε μέσα απο δημιουργικό διάλογο, τον επόμενο χρόνο.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν όμως κάποιες καταγγελίες ότι κάποιες Ιδιωτικές Δομές κάνουν προεγγραφές και ζητούν 50-100€ . Τι απαντάτε σε αυτό;

Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΣ:Αυτό είναι και απαράδεκτο και παράνομο.Εμείς τέτοιες συμπεριφορές τις καταδικάζουμε χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Μη ξεχνάνε οι συνάδελφοι πρώτα είμαστε παιδαγωγοί και μετά επιχειρηματίες. Το δικαίωμα στην ενημέρωση πρέπει να το δίνουμε απλόχερα και όχι να χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους για να επιβαρύνουνε τους γονείς. Δικαίωμα στην  προεγγραφή το έχει η Δομή. Η προεγγραφή σημαίνει οτι ο Γονιός έχει ενημερωθεί και αποδέχεται τον τρόπο λειτουργίας σε περίπτωση οριστικής εγγραφής. Αυτό όμως δεν δεσμεύει κάνενα μέχρι να υπογραφεί  η σύμβαση και να παραδοθεί η «Αξία τοποθέτησης»

Δημοσιογράφος: Κύριε Σταθόπουλε είσαστε πολύ σαφής στις τοποθετήσεις σας και στις πληροφορίες που μας δώσατε και σας ευχαριστούμε.

Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ που για μια ακόμα φορά μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας και να ενημερώσουμε τους ακροατές σας.