ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Παιδί

Το παιδί είναι ο ανοικτός μας ορίζοντας και η μεγάλη μας δέσμευση. Είναι αυτό που μεταμορφώνει διαρκώς τον επαγγελματισμό των ΚΕ.Π.Α.Ε σε λειτούργημα. Δεσμευόμαστε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ώστε κάθε παιδί του οποίου την διαπαιδαγώγηση αναλαμβάνουμε, να έχει τον σεβασμό στην μοναδικότητά του, στους ιδιαίτερους ρυθμούς ανάπτυξής του και τις ανάγκες του. Δεσμευόμαστε επίσης να έχει τις καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης, για να εξασφαλίσει τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον του. Παιδαγωγούμε κάθε παιδί που αναλαμβάνουμε, για να αποκτήσει τις βάσεις και τις ικανότητες ενός ανθρώπου ελεύθερου και δημιουργικού, που εκφράζεται και επικοινωνεί, σέβεται και κατανοεί τον εαυτό και τον άλλο, καθώς γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργός δημοκρατικός πολίτης του κόσμου.

Ειδικότερα:

  1. Έχοντας ως σημείο αναφοράς ότι ο εγκέφαλος ενός παιδιού διαμορφώνεται σ’ ένα σημαντικό βαθμό στα 6 πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, τροποποιούμε τις προδιαγραφές λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α.Ε., έτσι ώστε, αποδεχόμενοι τη μοναδικότητα της προσωπικότητας κάθε παιδιού, να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του, καθώς και το δικαίωμα έκφρασής του.
  2. Δεχόμαστε τις ιδιαιτερότητες των ηλικιών που διαπαιδαγωγούμε, και δεν τις χρησιμοποιούμε σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε.
  3. Το παιδαγωγικό πρόγραμμα είναι ανοικτό, ευέλικτο, βελτιούμενο και προσαρμόσιμο στις σύγχρονες ανάγκες του παιδιού, χωρίς στεγανά και δογματικές θέσεις.
  4. Σεβασμός προς το παιδί σημαίνει σεβασμός προς το περιβάλλον του. Του παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, υγιεινής και υψηλής αισθητικής. Ένα περιβάλλον που σέβεται τις δυνατότητες και τις ανάγκες του. Συγχρόνως, προστατεύουμε αυτό το περιβάλλον από κάθε παράγοντα που μπορεί να το επιβαρύνει, ενώ ολόκληρη η παιδαγωγική ομάδα γίνεται έμπρακτος φορέας αυτού του σεβασμού και της προστασίας (για παράδειγμα απαγόρευση καπνίσματος στους χώρους του ΚΕ.Π.Α.Ε ή του σχολικού λεωφορείου, αποφυγή ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος κλπ).

Συνεργάτες

Το λειτούργημα της παιδαγωγικής ασκείται από παιδαγωγούς, δηλαδή τους συνεργάτες μας. Μαζί τους και δίπλα τους αγωνιζόμαστε, για να πετύχουμε τους ευαίσθητους και υψηλούς στόχους μας. Τους επιλέγουμε, τους σεβόμαστε και τους στηρίζουμε. Διατηρούμε μαζί τους σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ, συγχρόνως, λειτουργούμε παραδειγματικά, για να τους κατευθύνουμε και να τους εμψυχώσουμε καθοδηγώντας εκείνον προς τη σωστή κατεύθυνση και τις υψηλές προδιαγραφές. Συμβάλλουμε στη συγκρότηση και λειτουργία μιας παιδαγωγικής ομάδας που διατηρεί το απαραίτητο θετικό κλίμα του ΚΕ.Π.Α.Ε. Όμως και οι μη-παιδαγωγοί συνεργάτες μας (πρέπει να) διέπονται από την ευαισθησία και προσοχή που συνεπάγεται η εμπλοκή και η επικοινωνία τους με τα παιδιά, γι’ αυτό τους βοηθάμε να συνειδητοποιούν διαρκώς την ιδιαιτερότητα του πλαισίου της δουλειάς τους.

Ειδικότερα:

  1. Προσδιορίζουμε επακριβώς το αντικείμενο εργασιών (καθήκοντα) των συνεργατών μας.
  2. Η παιδαγωγική επιστήμη είναι μία δυναμικά εξελισσόμενη επιστήμη, γι’ αυτό και θεωρείται αναγκαία η συνεχής επιμόρφωση των συνεργατών μας.
  3. Βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες εργασίας των συνεργατών μας, δεχόμενοι πρώτιστα οι ίδιοι ότι η εκπαίδευση και η αγωγή δεν είναι η διεκπεραίωση ενός τυπικού εργασιακού οκταώρου, αλλά πρόκειται για κατάθεση ψυχής.
  4. Η εμφάνιση των συνεργατών μας στον Π.Σ. θα πρέπει να είναι ανάλογη του παιδαγωγικού έργου που προσφέρουν.
  5. Η επιστημονική κατάρτιση, η ανθρωπιά, η αυτοκυριαρχία, η ευαισθησία, η γλυκύτητα, η συνέπεια, η φαντασία, η επιδεξιότητα, η ευγένεια, η προσαρμοστικότητα, η υπομονή, η ευσυνειδησία, η εργατικότητα, η τιμιότητα, η αμερόληπτη κριτική, η εύθυμη διάθεση είναι ορισμένα από τα πολλά προσόντα που πρέπει να έχει ο/η Παιδαγωγός είτε λειτουργεί ως συνεργάτης είτε ως ιδιοκτήτης-Παιδαγωγός-Μέλος Συλλόγου, ο οποίος ανήκει στην Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.

Γονείς

Οι Γονείς είναι επίσης πολύτιμοι συνεργάτες μας. Δημιουργώντας μαζί τους σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, βοηθάμε το παιδί τους να μας εμπιστευθεί και να αξιοποιήσει όσα του παρέχουμε. Αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε και κατανοούμε την πραγματικότητα και την δυναμική κάθε οικογένειας και προσπαθούμε να βοηθήσουμε, με τέτοιο τρόπο ώστε το θετικό δυναμικό να ελευθερωθεί, να βοηθήσει το παιδί να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει προς το μέλλον του.

Ειδικότερα:

  1. Μετά την αναδιάρθρωση της δομής της παραδοσιακής οικογένειας και όντας βέβαιοι ότι ο γονιός έχει ανάγκη έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, θεωρούμε υποχρέωση των ΚΕΠΑΕ να στηρίζουν τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους με τη συνεργασία των επιστημονικών συμβούλων που διαθέτουν (παιδιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κλπ).
  2. Παρακολουθούμε τις εκάστοτε οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά διαστήματα διάφορες κοινωνικές τάξεις, γι’ αυτό προτείνουμε την στήριξη των νέων γονιών με βρεφονηπιακά επιδόματα μέσω ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων.
  3. Οι τυχόν παρουσιαζόμενες διαφορές με τους γονείς, δεν μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη συμπεριφορά μας προς τα παιδιά. Ενεργούμε με κατανόηση, ώστε οι διαφορές να λύνονται και η εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται προς όφελος των παιδιών. Η εχεμύθεια, η ειλικρίνεια και η αμοιβαία εμπιστοσύνη πρέπει να διακρίνει τα Μέλη των Συλλόγων της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ. στις σχέσεις τους με τους γονείς.

Συνάδελφοι

Οι συνάδελφοί μας δεν είναι οι ανταγωνιστές μας, αλλά οι συνοδοιπόροι με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε ιδέες και εμπειρίες, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αλληλοστηριχθούμε, να δώσουμε και να πάρουμε κατανόηση και κουράγιο. Είναι τα πρόσωπα με τα οποία μοιραζόμαστε ένα μεγάλο όραμα: κάθε ΚΕ.Π.Α.Ε να είναι ένα κύτταρο δημιουργίας και ζωής και όλοι μαζί να κάνουμε την προσχολική αγωγή ένα ενιαίο και πολύμορφο δυναμικό πεδίο που θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο των παιδιών και της πατρίδας μας.

Ειδικότερα:

  1. Βασική μας αρχή είναι να μην κάνουμε κάτι σε κάποιο συνάδελφο που δε θα θέλαμε να κάνει εκείνος σ’ εμάς.
  2. Συμμετοχή των Μελών μας στα Συλλογικά όργανα σημαίνει την αποδοχή των αποφάσεων της πλειοψηφίας.
  3. Καθώς διδάσκουμε κοινωνικοποίηση στα παιδιά, θεωρούμε αυτονόητο να συμμετέχουμε στα κοινά του κλάδου μας.
  4. Στόχος των μελών πρέπει να είναι το θετικό ξεπέρασμα των προδιαγραφών που ορίζει κάθε φορά η Πολιτεία για την λειτουργία των ΚΕΠΑΕ.
  5. Η ευγενής άμιλλα και όχι ο αθέμιτος ανταγωνισμός προάγει το έργο των ΚΕΠΑΕ.
  6. Η κριτική επιβάλλεται, γιατί προάγει τις αρχές της Δημοκρατίας, όταν αυτή γίνεται μέσα στα αρμόδια όργανα του κλάδου και στηρίζεται παράλληλα με τα αναγκαία επιχειρήματα.
  7. Ως διαμορφωτές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του παιδιού, τα μέλη των Συλλόγων της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ. θα πρέπει να διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα, επιστημονική κατάρτιση και ανάλογη εμπειρία.
  8. Το παιδαγωγικό έργο δεν έχει όρια, γι’ αυτό και τα μέλη μας (πρέπει να) επιζητούν συνεχώς την επιμόρφωσή τους.
  9. Δεν «χρησιμοποιούμε» τα παιδιά για την επίτευξη στόχων μας με το σκεπτικό «είναι μικρά, δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν, άρα δεν διαμαρτύρονται».
  10. Λαμβάνουμε πάντα προληπτικά μέτρα και διαμορφώνουμε ανάλογα το περιβάλλον, για να μειώνουμε (ή και να εξαλείφουμε) τους κινδύνους για τα παιδιά.
  11. Αποφεύγουμε να μοιράζουμε διαφημιστικό υλικό μας ή άλλα έντυπα έξω από τους Π.Σ. άλλων συναδέλφων.
  12. Αποφεύγουμε κάθε είδους διαφημιστικές εκστρατείες ή προωθητικές ενέργειες που έχουν επιθετικό χαρακτήρα και οι οποίες μειώνουν με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, το έργο άλλων συναδέλφων.
  13. Αποφεύγουμε προωθητικές ενέργειες που εστιάζουν κυρίως σε οικονομικά δεδομένα (δίδακτρα κλπ) και συγχρόνως παρουσιάζουν την αγωγή-εκπαίδευση ως ένα ακόμα προς πώληση, χαμηλής μάλιστα αξίας, καταναλωτικό προϊόν.
  14. Δεν προσελκύουμε συνεργάτες από άλλους Π.Σ. υποσχόμενοι καλύτερες συνθήκες εργασίας ή αμοιβής.
  15. Αναφερόμαστε πάντα στην πηγή προέλευσης, όταν κάνουμε χρήση ή προβάλλουμε κάτι που δεν είναι δικό μας.
  16. Λειτουργούμε πάντα υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού.
  17. Το οικονομικό κέρδος για τα μέλη μας δεν (πρέπει να) είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα εξαντλητικής εργασίας και η πληρωμή μιας τεράστιας ευθύνης που προκύπτει, όταν οι γονείς μάς αναθέτουν την ΑΓΩΓΗ των παιδιών τους.
  18. Την ευθύνη της στρατηγικής και των θέσεων της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ. την έχει το Δ.Σ. Κανένα μέλος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, δεν μπορεί να εκφράζει δημοσίως (δηλαδή μέσω  των ΜΜΕ) άλλες απόψεις, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και των Γενικών Συνελεύσεων της Ομοσπονδίας.
  19. Η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη των ΚΕ.Π.Α.Ε. θα σημάνει την περαιτέρω βελτίωση, εξέλιξη και αναπροσαρμογή του κώδικα Δεοντολογίας μας.
  20. Η πιστή εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας δείχνει στοιχειώδη σεβασμό στο πρόσωπο του παιδιού.
  21. Η μη τήρηση, από κάποιο μέλος, των κανόνων Δεοντολογίας της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ. που ψήφισε η Γενική Συνέλευση στις 20 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού), σημαίνει την παραπομπή του στα Πειθαρχικά Όργανα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 44
210 3600 720
posips.gr@gmail.com

Translate »