Θέμα: Ανακοίνωση για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 28/2/2025...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ “ΑΘΗΝΑ”
Το πρόγραµµα “Αθηνά” για τους Παιδικούς Σταθμούς, εξέτασε το πρωί της Παρασκευής (7/2/25) η
Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της ΠΟΣΙΠΣ, κ. Λευτέρη
Δημόπουλου και της Αντιπροέδρου, Κας Μίνας Γιαζιτζόγλου – Καστανιά.
O κ. Δημόπουλος στην ομιλία του την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ, 1:04:’00-1:09:00’ και 1:57’-2:00’), υπογράμμισε, ότι µε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αλλάζει η φυσιογνωμία των Παιδικών Σταθμών καθώς καλούνται να εφαρμόσουν ένα “Παιδαγωγικό Πλαίσιο”, σε Δομές, “Αγωγής και Φροντίδας”, ενώ ιδρύονται και αδειοδοτούνται ως Δομές “Προσχολικής Φροντίδας, Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης”.
Ταυτόχρονα από τον πρόεδρο της ΠΟΣΙΠΣ, σημειώθηκε, ότι χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης διάλογος και πληροφόρηση, το νομοσχέδιο μεταβάλλει περαιτέρω δομή του Σταθμού καθώς προβλέπει να διενεργείται σε αυτόν, “ανιχνευτικός έλεγχος της γνωστικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων µέσω Ψυχομετρικού εργαλείου”, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό”, δηλαδή να μετατρέπεται ο σταθμός σε μια μορφή υβριδίου µε ΚΕΔΑΣΥ, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό το “εργαλείο” και αν το ειδικό αυτό προσωπικό θα είναι ειδικός παιδαγωγός, Ψυχολόγος ἡ άλλη ειδικευμένη ειδικότητα.
Επίσης από τον κ. Δημόπουλο τονίστηκε, ότι η προβλεπόμενη από το ν/σ επιμόρφωση των σημερινών παιδαγωγών προκειμένου να μπορούν να συνεπικουρούν το ειδικό προσωπικό για την πρώιμή διάγνωση στους Παιδικούς Σταθμούς δεν προσδιορίζεται στα χαρακτηριστικά της, ούτε στο πότε και πως θα γίνεται και θα χρηματοδοτείται.
Η παρέμβαση των εκπροσώπων µας στη συζήτηση, υπήρξε καταλυτική, µε τα µέλη της Επιτροπής, τις κυρίες Κατερίνα Νοτοπούλου (Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ), Θεανώ Φωτίου (Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών Νέα
Αριστερά) και Αθηνά Λινού (Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Ανεξάρτητη) να ερωτούν ποιο είναι το Ειδικό αυτό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, ποιο είναι το εργαλείο ελέγχου, ποια θα είναι και µε ποιους όρους η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ποιοι και πόσοι είναι οι ανώτατης εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί των Παιδικών Σταθμών, ποια προετοιμασία έχει γίνει γι’ αυτές τις αλλαγές, ποια διεθνή πρότυπα έχουν ακολουθηθεί, πόσοι είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και πόσα παιδιά Φιλοξενούν. Στο ερώτημα αυτό η απάντησή µας ήταν (1:57’-2:00’)ότι κατά προσέγγιση Φιλοξενούμε 130.000 παιδιά και οι Δομές µας είναι περίπου 1.200. Καθώς όμως είναι αναγκαίο να έχουμε ακριβή στοιχεία, έχουμε αιτηθεί από το Υπουργείο την επίσημη απογραφή του Κλάδου µας.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, Πρόεδρος του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανέφερε, ότι η διαχείριση του Ψυχομετρικού εργαλείου θα γίνεται από τους παιδαγωγούς, μετά από επιμόρφωση και όχι από ειδικό προσωπικό, όπως προέβλεπε το ν/σ και χωρίς να προσδιορίζει το είδος της επιμόρφωσης παρά μόνον ότι θα αφορά δημόσιο πανεπιστήμιο. Επίσης ότι το πιλοτικό πρόγραμμα “Αθηνά” θα αφορά 120 και όχι 90 Σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, οι οποίοι και θα αυτοπροταθούν.
Η εικόνα της σημερινής επιτροπής, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, όσα στην ώρα τους επισημάναμε, για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.
Για το καλό της Προσχολικής Φροντίδας, Αγωγής και Εκπαίδευσης που υπηρετούμε όλοι, παρακαλούμε κυρία Υπουργέ, τουλάχιστον ενημερώστε µας!
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Λευτέρης Δημόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας
Ζαννής Αργουδέλης